Tegnefilm-maraton

Forkæl dig selv og din familie med en tegnefilm-maraton af Disney klassikere. Jeg elsker Disnyes tegnefilm. Altså klassikerne med nummer i ryggen og selvfølgelig de fleste af efterfølgerne. De fleste blev købt til og af min datter, men nogle købte jeg også selv, fordi jeg ville have dem alle sammen. Samlermani I know. Men børn bliver store, så jeg mangler nok en del af de nyere, og ja pladsen mangler også.

Nu har jeg været så heldig, at min lille søn da skal introduceres for disse pragtfulde film. Og hvad er bedre end at starte forfra med at se dem alle igen?

Her får du mit bud på en top fem liste over Disneyfilm til din næste tegnefilm-maraton.

Nummer 5 “Herkules”

Vi starter denne tegnefilm-maraton med Disney klassikeren “Herkules” fra 1997, hvor oververden og underverden støder sammen. De græske guder, Zeus og Hera, fejrer deres nyfødte søn, Herkules. Men Zeus’ bror, Hades, der er underverdens hersker, er jaloux og planlægger at vælte sin bror af tronen og overtage hans herredømme over Olympen.

Det kan ske om 18 år, når universets planeter vil stå på lige linie, hvorved Hades titaner kan løslades fra fængslet. Men det kan kun ske, hvis ikke Herkules kæmper imod. Så nu vil Hades slå Herkules ihjel. Hans to håndlangere, Pine og Plage, kidnapper Herkules, og de tager ham ned til menneskes verden på jorden, hvor de vil dræbe ham.

Missionen mislykkes, og Herkules vokser nu op blandt dødelige forældre. Han har overmenneskelige styrke, som han ikke kan styre, og derfor bliver han holdt udenfor. Herkules føler ikke, han passer ind nogen steder og opsøger sin far, der fortæller ham alt. Herkules kan blive en gud igen, hvis han bliver “en rigtig helt”. Og så går jagten ind på heltegerninger.

Jeg elsker “Herkules”, fordi fortællingen er god med dens mange referencer til den græske mytologi. Og så er Pine og Plage bare så sjove med deres replikker, at jeg ofte er ved at trille ned fra sofaen af grin.

Der er danske stemmer af blandt andet: Laus Højby, Jens Jacob Tychsen, Trine Dyrholm, Lars Knutzon, Henning Jensen, Ann Hjort og Thomas Mørk.

Du kan se “Herkules” på Disney+ eller leje den på Viaplay.

Nummer 4 “Mads og Mikkel”

Den næste film i rækken af denne tegnefilm-maraton er Disney klassikeren “Mads og Mikkel, hvor venskab mellem to dyr af forskellige race bare ikke bliver bedre.

Mikkel er en lille ung rød ræv, der bliver forældreløs, da hans mor bliver dræbt af en jæger og hans hund. Uglen, Mor Ugle, sørger for, at Tante Tille tager sig af Mikkel.

Tilles nabo har fået en ny hund, som han kalder Mads. Han skal være en rigtig jagthund.

En dag møder Mads og Mikkel hinanden, og de bliver gode venner – for evigt, aftaler de. Men Mikkel er ikke i sikkerhed hos Tille, fordi naboens anden hund vil jagte ham. Så Mikkel bliver kørt ud i skoven, hvor han nu skal klare sig selv.

De vokser begge op, og Mikkel bliver en flot ræv, mens Mads bliver en dygtig jagthund. En dag mødes de igen. Men kan venskabet overleve, når den ene jagter den anden?

Jeg elsker “Mads og Mikkel”, fordi deres venskab er unik på trods af forskelle. Det er smukt.

Der er danske stemmer af blandt andet: Claus Ryskjær, Jess Ingerslev, Lone Kellermand, Elin Reimer, Poul Thomsen og Kirsten Hansen-Møller.

Du kan se “Mads og Mikkel” på Disney+.

Nummer 3 “Skønheden og udyret”

Nu er vi midtvejs i min tegnefilm-maraton, og i dette smukke eventyr, “Skønheden og udyret”, fra 1991 bliver den smukke Belle holdt fanget af et frygteligt monster på et forbandet slot.

Udyret er i virkeligheden en prins, der en gang forviste en tiggerkone. Hun viste sig dog at være en smuk troldkvinde og kastede en forbandelse over prinsen. Han skulle leve som et udyr, og forbandelsen kunne kun hæves ved at prinsen lærte at elske sig selv og blive elsket inden sin 21 års fødselsdag.

Det er dog ikke kun prinsen, der er forbandet. Også hans slot er forhekset, så tjenere og kokkepiger er blevet til lysestager, tepotte og et ur.

Prinsen forsøger at få Belle til at elske sig ved magt, og det er ikke så vellykket. Men så er det godt, at det de forheksede tjenere og kokkepiger kan hjælpe kærligheden lidt på vej.

Jeg elsker “Skønheden og udyret”, for det er så smuk en kærlighedshistorie, hvor ægte kærlighed overvinder alt. Og så er det en flot film med skønne sange.

Der er danske stemmer af blandt andet: Louise Fribo, Mikael Birkkjær, Preben Kristensen, Jess Ingerslev, John Hahn-Petersen, Kirsten Cenius, Poul Bundgaard og Kjeld Nørgaard.

Du kan se “Skønheden og udyret” på Disney+.

Nummer 2 “Bjørne Brødre”

Nu er vi ved at være ved vejs ende i denne tegnefilm-maraton, og de sidste to film er mine absolut yndlings.

“Bjørne Brødre” fra 2003 handler om en inuit dreng i en istid for længe siden i Nordamerika. Kenai bor i en stammelandsby sammen med sine to brødre. Han hader bjørne, fordi de lever af den samme mad som dem, overtager landet og ødelægger hans manddomsceremoni. Ved denne ceremoni får han sit eget specielle totem, der symboliserer det han skal gøre eller kan. Kenai fik en bjørn for kærlighed, og det er han ikke tilfreds med. Så da en bjørn stjæler nogle fisk, som brødrene har fanget, så beslutter han sig for at jage den sammen med sine brødre.

Jagten slutter desværre med, at Sitka bliver dræbt af bjørnen, og nu vil Kenai have hævn. Han smider sit totem væk, og overhører advarslerne om ikke at gøre De Store Ånder vrede. Men Kenai er ligeglad. Han finder bjørnen og slår den ihjel. Ånderne bliver vrede over den unødvendige død og forvandler Kenai til en bjørn som straf. Kort efter møder han en lille bjørneunge, der lige har mistet sin mor.

Jeg elsker “Bjørne Brødre”, fordi den er så fyldt med kærlighed. Den vækker en masse følelser, når jeg ser den. Det ene øjeblik så græder man, og det næste skriger man af grin over de to elge, Rod og Stub, som Thomas Mørk og Niels Olsen lægger stemme til. Og så er det nogle fantastiske sange der er med.

Der er yderligere danske stemmer af blandt andet: Nikolaj Lie Kaas, Jamie Morton, Anders W. Berthelsen, Henning Moritzen, Dejan Cukic, Jens Okking og Malene Schwartz.

Du kan se “Bjørne Brødre” på Disney+ eller leje den på Viaplay.

Nummer 1 “Løvernes konge”

Så er vi kommet til top filmen i denne tegnefilm-maraton af Disney klassikere. Det er ingen ringere end “Løvernes konge” fra 1994.

“Løvernes konge” starter med præsentationen af Kong Mufasa og Sarabis søn, Simba. Til den udebliver kongens bror, Scar. Han er bitter og jaloux, fordi han stod i næste række til at blive konge, hvis ikke Simba var blevet født.

Scar vil have slået Simba og Mufasa ihjel, så han kan blive konge. Så han skaber han en farlig situation, og reaktionen udebliver ikke. Simba stikker af og bliver fundet af surikatten Timon og vortesvinet Pumba.

De to venner lærer deres nye ven lidt om livet, og årerne går. Men så indhenter fortiden Simba, og han må igen handle.

Jeg elsker “Løvernes konge”, fordi den giver et meget godt indblik i livets cirkel på godt og ondt. Udover er den smukt tegnet, og så er der bare nogle elskelige sange med i filmen. Blandt andet Elton Johns to sange “Circle of life” og “Can you feel the love tonight”, der dog synges på dansk i den danske version. Og så er der selvfølgelig “Hakuna Matata”, som er de klogeste ord og betyder, at man skal lægge fortiden bag sig.

Der er danske stemmer af blandt andet: Andreas Hviid, Peter Jorde, Amalie Alstrup, Pernille Højbaard, Aage Haugland, Kirsten Olesen, Stig Hoffmeyer, Peter Belli og Henrik Koefoed.

Du kan se “Løvernes konge” på Disney+. Og du kan læse en fuld anmeldelse af filmen her.


NB: Der tages forbehold for, at streamingtjenesten ændrer filmudbud. (Foto: Still fra filmen)

Men det var min top fem liste over Disney klassikere tegnefilm, der er lige til en filmmaraton. Men hvordan ser din top fem liste eller tegnefilm-maraton ud? Skriv gerne dit bud som kommentar.

Test din viden om Matador!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så modtager du et link til quizzen i din velkomstmail. Du kan altid afmelde dig igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.